Aanschaf van een Phaléne hamster

Voordat je een hamster bij Hamstery Phaléne ophaalt, moet ik een goed gevoel over de adoptie hebben. Hier komt meer bij kijken dan “Hoi, wat een lief hamstertje, wanneer kan ik hem/haar ophalen?” en zal ik dus eventjes apart bespreken om misverstanden te voorkomen!


hamster kiezen.pngNatuurlijk, welke hamster wil je? Wat is jouw voorkeur op geslacht, leeftijd en eventueel kleur en vachttype? Reageer je op een advertentie, dan is het logisch dat het om die betreffende hamster gaat, maar als je op de reserveringslijst wil zal ik eerst met je bespreken wat je precies zoekt. Soms heb ik nog dieren beschikbaar en is de keuze snel gemaakt, soms sta je op de wachtlijst als ik nestjes gepland heb staan.

Hiernaast kijk ik ook naar karakter. Een onzeker mannetje die veel geduld vergt gaat bijvoorbeeld niet naar een gezin met kinderen, en een hele actieve dame gaat niet naar iemand die een rustige hamster zoekt. Dit zorgt er soms voor dat ik niet altijd kan bieden wat iemand zoekt, en hierbij kan iemand dus weer op de wachtlijst. Mocht iemand hier niet voor willen wachten, dan stuur ik diegene door naar een collegafokker die wél heeft wat diegene zoekt!wachtlijst.pngDe wachtlijst werkt als volgt: Wanneer iemand aangeeft graag op de lijst te willen, vraag ik (als dit niet duidelijk is) naam + achternaam, voorkeur geslacht, voorkeur kleur/aftekening en voorkeur vachttype. De reserveringslijst loopt op vanaf 1. Degene die op 1 staat heeft ten alle tijden voorrang op 2, 3, enz. Nu kan het zo zijn dat degene op plaats 1 een zwarte hamster zoekt en degene op plaats 2 een dove hamster. Dan mag degene op plaats 2 natuurlijk wel dove hamster als ik deze heb, want die zoekt persoon 1 niet. Bij voorkeur van leeftijd zet ik dit er gewoon bij.

Voorbeeld
Voorbeeld hoe de lijst er uit ziet (ik zie de typfout, oeps).

verblijf eisen.pngDit vind ik wel het belangrijkste; het verblijf. Hamsters van Hamstery Phaléne verhuizen niet naar verblijven onder de 100x50cm. Liever zie ik ze zelfs vanaf 120x50cm! Dit is niet om mensen tegen het zere been te schoppen, maar puur om het welzijn van de hamster. Er zijn veel onderzoeken naar gedaan en het blijkt dat een hamster veel meer serotonine (gelukshormoon) aanmaakt en minder cortisol (stress/angsthormoon). Hoe komt dit? Zal je denken. Hamsters leggen héél veel kilometers af per avond/nacht. Ze zijn erg druk en hebben veel energie. Wanneer het verblijf en het loopwiel te klein zijn kan de hamster geen dingen doen die een hamster o zo graag doet (graven, eten zoeken, rennen). Dit geeft een hamster stress, en dit lijdt o.a weer naar agressie en angst naar de eigenaar.

Een hamster heeft niet zo zeer behoefte aan verdiepingen. Een kooi van 40×50 met twee verdiepingen is dus ook nog steeds onwijs ongeschikt. Ze moeten echt een verblijf hebben met minimaal een oppervlak van 100x50cm. Wil je hier wel plateaus in doen om mee te werken en dingen op te zetten; be my guest! Zo lang er maar geen gevaarlijke hoogtes zijn waar de hamster af kan vallen. Een Syrische hamster heeft een loopwiel van minimaal 28 cm nodig. Dit betekent dat de kooi dus al minimaal 30 cm moet zijn, wil dit passen. Omdat ik aanraad véél bodembedekking te gebruiken, raad ik ook aan om een minimum hoogte van 50 cm te gebruiken zodat dit er beiden in past.

In de kooi dient verder een drinkfles/bak en eventueel een voerbakje te staan en een héleboel attributen. Hamsters zijn prooidieren en vermijden open ruimtes, ze kunnen ook ‘pleinangst’ ontwikkelen. Om dit te voorkomen zet je het oppervlak dus lekker vol met huisjes, takken, buizen, etc. In het begin mogen er van mij minder dingen instaan zodat je bij de hamster kan.vervoerAls het zover is en de hamster opgehaald kan worden aan het besproken adres, dient diegene een veilige vervoersbak of kooi mee te nemen. Deze is liever niet te groot zodat de hamster zich veilig voelt. Deze bakjes kan je in een normale dierenwinkel vinden, of op vrijwel iedere webshop! Deze moet minstens 20 cm lang zijn en 15 cm diep. Doe hier bodembedekking en hooi of wc-papier in zodat de hamster hier in kan verstoppen. Bij een lange reis vraag ik je ook een stukje komkommer in het bakje te doen zodat de hamster alsnog toegang tot vocht heeft.

Bij het ophalen van het hamstertje wordt gevraagd contant te betalen. Dit is het makkelijkst voor beiden partijen. Voor een jonge hamster wordt 15,00 gevraagd, voor een pensioendiertje 10,00. Aan deze vergoedingen verdient de hamstery geen geld.hierna.pngNa de aanschaf kan men de hamster het beste enkele dagen geven om bij te komen. Laat ze minimaal een dag met rust en ga hierna rustig aan de slag. Bij aanschaf van een hamster krijg je een uitgeprint stappenplan mee als je dit prettig vindt. Hier staat stap voor stap op hoe ik mijn eigen dieren altijd tam en rustig maak.

 

Gaat het toch niet zoals verwacht of gepland? Dat kan gebeuren. Stuur mij even een berichtje en leg de situatie uit, dan zal ik samen met jou kijken wat de beste aanpak is!

 

WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: