Aanschaf van een hamster

Voordat je een hamster bij Hamstery Phaléne ophaalt, moet ik een goed gevoel over de adoptie hebben. Hier komt meer bij kijken dan “Hoi, wat een lief hamstertje, wanneer kan ik hem/haar ophalen?” en zal ik dus eventjes apart bespreken om misverstanden te voorkomen!


hamster kiezen.pngNatuurlijk, welke hamster wil je? Wat is jouw voorkeur op geslacht, leeftijd en eventueel kleur en vachttype? Reageer je op een advertentie, dan is het logisch dat het om die betreffende hamster gaat, maar als je op de reserveringslijst wilt, zal ik eerst met je bespreken wat je precies zoekt. Soms heb ik nog dieren beschikbaar en is de keuze snel gemaakt, soms sta je op de wachtlijst als ik nestjes gepland heb staan. Let wel; de lijst gaat op volgorde. Voorkeuren zijn optioneel en ik kan niet beloven dat ik per sé een bepaalde kleur of geslacht voor je heb.

Hiernaast kijk ik ook naar karakter. Een onzeker mannetje die veel geduld vergt gaat bijvoorbeeld niet naar een gezin met kinderen, en een hele actieve dame gaat niet naar iemand die een rustige hamster zoekt. Dit zorgt er soms voor dat ik niet altijd kan bieden wat iemand zoekt, en hierbij kan iemand dus weer op de wachtlijst. Soms komen mensen naar me toe met voorkeuren die ik wil ontkrachten, en ga hier met je over in gesprek. Mocht iemand hier niet voor willen wachten, dan stuur ik diegene door naar een collegafokker die wél heeft wat diegene zoekt!wachtlijst.pngAls je een hamstertje wilt uit een nest (of als er niks vrij is) kom je op de wachtlijst. De reserveringslijst loopt op vanaf 1. Degene die op 1 staat heeft ten alle tijden voorrang op 2, 3, enz. Bij voorkeur van leeftijd zet ik dit er gewoon bij. Hierom neem ik dus ook van te voren reserveringen aan, de animo is vaak erg groot en ik kan het anders niet bijhouden. Net als bij een puppy of kitten, moet je soms dus wat langer wachten.

verblijf eisen.pngDit vind ik wel het belangrijkste; het verblijf. Hamsters van Hamstery Phaléne verhuizen niet naar verblijven onder de 100x50cm (5000cm2). Liever zie ik ze zelfs vanaf 120x50cm! Dit is niet om mensen tegen het zere been te schoppen, maar puur om het welzijn van de hamster. Er zijn veel onderzoeken naar gedaan en het blijkt dat een hamster veel meer serotonine (gelukshormoon) aanmaakt en minder cortisol (stress/angsthormoon) in een groot verblijf. Hoe komt dit? Zal je denken. Hamsters leggen héél veel kilometers af per avond/nacht. Ze zijn erg druk en hebben veel energie. Wanneer het verblijf en het loopwiel te klein zijn kan de hamster geen dingen doen die een hamster oh zo graag doet (graven, eten zoeken, rennen). Dit geeft een hamster stress, en dit lijdt o.a weer naar agressie en angst naar de eigenaar, en een ongelukkig leven.

Een hamster heeft niet zo zeer behoefte aan verdiepingen. Een kooi van 50x50cm met twee verdiepingen is dus ook nog steeds onwijs ongeschikt. Ze moeten echt een verblijf hebben met minimaal een oppervlak van 100x50cm. Zo heeft de hamster 5000cm2 aan ononderbroken oppervlakte om te graven en te hamsteren. Wil je hier wel plateaus in doen om mee te werken en dingen op te zetten; be my guest! Zo lang er maar geen gevaarlijke hoogtes zijn waar de hamster af kan vallen. Een Syrische hamster heeft een loopwiel van minimaal 28 cm nodig. Dit betekent dat de kooi dus al minimaal 30 cm hoog moet zijn, wil dit passen. Omdat ik aanraad véél bodembedekking te gebruiken, raad ik ook aan om een minimum hoogte van 50 cm te gebruiken zodat dit er beiden in past.

In de kooi dient verder een drinkfles/bak en eventueel een voerbakje te staan en een héleboel attributen. Hamsters zijn prooidieren en vermijden open ruimtes, ze kunnen ook ‘pleinangst’ ontwikkelen. Om dit te voorkomen zet je het oppervlak dus lekker vol met huisjes, takken, buizen, etc. In het begin mogen er van mij minder dingen instaan zodat je bij de hamster kan, of in ieder geval simpele dingen zoals vierkante huisjes en buisjes.vervoerAls het zover is en de hamster opgehaald kan worden aan het besproken adres, dient diegene een veilige vervoersbak of kooi mee te nemen. Deze is liever niet te groot zodat de hamster zich veilig voelt. Deze bakjes kan je in een normale dierenwinkel vinden, of op vrijwel iedere webshop! Deze moet minstens 20 cm lang zijn en 15 cm diep. Doe hier bodembedekking en hooi of wc-papier in zodat de hamster hier in kan verstoppen. Bij een lange reis vraag ik je ook een stukje komkommer in het bakje te doen zodat de hamster alsnog toegang tot vocht heeft.

hierna.pngNa de aanschaf kan men de hamster het beste enkele dagen geven om bij te komen. Laat ze minimaal een halve dag met rust en ga hierna rustig aan de slag. Bij aanschaf van een hamster staat hier: Handleiding nieuwe eigenaar een uitgebreid stappenplan voor als je dit prettig vindt. Hier staat stap voor stap op hoe ik mijn eigen dieren altijd tam en rustig maak. Natuurlijk verschilt dit per diertje en moet je goed in je achterhoofd houden dat een ukje voor het eerst in zijn leven alleen in een vreemde omgeving met vaak enthousiaste en onervaren mensen terecht komt. Élke hamster kan bijten, schrikken, rare geluiden en bewegingen maken en dat moet je wel kunnen begrijpen. De ukjes ontwikkelen tussen de 6 en 12 weken het grootste deel van hun karakter. Ik heb voorwerk gedaan, maar het is pas echt belangrijk dat jij als baasje goed aan de slag gaat met het hanteren.

Gaat het toch niet zoals verwacht of gepland? Dat kan gebeuren. Stuur mij even een berichtje en leg de situatie uit, dan zal ik samen met jou kijken wat de beste aanpak is!

WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: