Over de hobbyfokker: Alba’s Knagertjes

In de twaalf-delige serie houd ik een kort, maar krachtig, interview met bevriende fokkers. Hierin vertellen zij meer over hun passie en hoe ze zijn gekomen waar ze nu staan. Vandaag rolt het balletje verder naar Romy, die meer vertelt over haar hamstery!

Romy van der Bildt-Signer is een 35-jarige dame, die samen met haar man, kinderen en huisdieren in Odijk woont. Ze is erg actief als hobby showfokker en met haar knager-kennis helpt ze in veel hamster- en muizengroepen op Facebook mee.

Wie ben je?

Ik ben Romy. Ik ben 35 jaar en ik fok Syrische hamsters en zeer kleinschalig Rusjes. Daarnaast heb ik Chineesjes (voor de fok) maar deze hebben tot nu toe geen klik met elkaar (wink wink).

Hoe ben je in de hamsterwereld terecht gekomen?

Via de Facebook groep ‘Hamsters en andere knaagdieren’. Daar heb ik Rianne Hin (voormalig fokker Hamstery Philippo) en Marijke Georg (Hamstertopia & Rodenttopia) leren kennen; waardoor ’t balletje ging rollen.

Als je één ding mag kiezen, wat vind je dan het állerleukste aan de hamstery en alles er omheen?

Ik vind de gezelligheid een lieve kennissen die ik ermee heb gekregen het leukste. En mijn hamsters zelf natuurlijk!

Romy met dochtertje Nora

Waar ligt jouw focus?

De kleur chocolade en sinds heel kort weer offwhite (en wit donkeroog).

Op welke prestatie (keuring, evenement, media) ben jij het meest trots?

De erkenning van mijn roest hamsters.

Een erkenning is wanneer een kleur, aftekening of vachtsoort officieel wordt opgenomen in de standaard (bij veel diersoorten stamboek). Niet erkende kleuren kunnen worden voorgebracht op shows, maar er bestaat geen officiële omschrijving (standaard) voor en is daarom moeilijker te beoordelen. Romy heeft de kleur roest, een van de wildtypes, voorgebracht voor erkenning. Dat betekent dat zij op verschillende shows (waaronder de Noordshow) meerdere voldoende scores heeft gehaald. Dit betreft een minimum van ZG 94. Na dit vol te hebben gehouden, heeft Romy de erkenning binnengesleept en staat deze nu officieel op haar naam!

Syrische hamster van Romy in de kleurslag roest (foto door Martin Braak)

Heb jij een ‘heart-hamster’? Zo ja; wie is dit?

Roo was mijn eerste showwaardige choco hamster. Hij had een enorm lief en mellow karakter en was daarnaast heel actief. Vaak overdag wakker ook
Hij woog op zijn top 320 gram zonder echt vet te zijn. Ik heb hem 3 keer geshowd en hij kreeg prachtige beoordelingen. Ik heb nog kleinkinderen van hem waaronder Hera en haar kinderen. Hera lijkt qua bouw en karakter heel veel op hem.

Roo op show

Wat hoop jij nog met jouw hamstery te bereiken?

Ik hoop mooiere showkwaliteit choco hamsters en wit donkeroog te bereiken.

Wat is jouw raad naar mensen die zelf zouden willen fokken?

Leg contact met andere fokkers. Stel 100.000 vragen en lees je in over de genetica. En als je dan begint, begin dan simpel met een basis erkende kleur die je makkelijk vinden kunt en zodoende een goede basis legt om te starten. Lukt dat niet, maak het dan zelf maar koop geen troep bij dierenwinkels of broodfokkers simpelweg omdat t de goede kleur heeft

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: