Over de hobbyfokker: Hamstery Eevee

In de twaalf-delige serie houd ik een kort, maar krachtig, interview met bevriende fokkers. Hierin vertellen zij meer over hun passie en hoe ze zijn gekomen waar ze nu staan. Kim vertelt vandaag meer over haar passie Hamstery Eevee!

Kim is een jonge hobbyfokker van Hamstery Eevee uit Zuid-Holland en staat als geen ander klaar voor het welzijn van haar (en anderen hun) diertjes. Vandaag vertelt zij meer over haarzelf en haar hamsters.

Wie ben je?

Mijn naam is Kim. Ik ben 23 jaar oud en wonende in Leidschendam met mijn hamsters, konijnen en hond. Ik ben als sinds jong verliefd op dieren. Begin 2016 kocht ik mijn eerste hamster genaamd Eevee. 27-09-2016 werd mijn eerste nestje geboren en sinds dien fok ik dan ook. Mijn hamstery heet dan ook Hamstery Eevee; vernoemd naar mijn eerste hamster.

Eevee, Kim’s eerste Syrische hamster

Hoe ben je in de hamsterwereld terecht gekomen?

Ik liep destijds stage in een dierenwinkel. Daar zat een hele lieve volwassen Syrische hamster waar ik verliefd op werd. Na eerst inlezen kwam ik er achter dat een hamster kopen in een dierenwinkel geen slimme zet was. Zo ben ik terecht gekomen bij een fokker waar ik mijn eerste hamster heb aangeschaft.

Als je één ding mag kiezen, wat vind je dan het állerleukste aan de hamstery en alles er omheen?

Naast het fokken van hamsters doe ik ook regelmatig mee aan shows. Hier wordt je hamster gekeurd op verschillende punten. Op deze manier weet je wat er nog te verbeteren is. Deze punten zijn vaak ook op gezondheid gericht. Het is altijd fijn als je diertjes goed scoren. Dan weet je dat je goed bezig bent! Maar ik ben hoe dan ook altijd wel trots op mijn eigen dieren. Het leukste aan de shows is de gezelligheid. Gezellig de hele dag praten met andere fokkers en soms ook gezellig samen eten na afloop!

Waar ligt jouw focus?

Hoofdzakelijk bij crème, offwhite, donker sepia, zilver sepia, mink en sinds kort wit. Als aftekening ook roan en als vachtsoort hoofdzakelijk langhaar! Klinkt als heel veel, maar deze genen liggen allemaal in hetzelfde straatje.

Op welke prestatie (keuring, evenement, media) ben jij het meest trots?

Van het winnen van de knuffelkeuring (keuring die let op karakter) met één van mijn zelfgefokte hamsters, Eevee’s Ian.

Heb jij een ‘heart-hamster’? Zo ja; wie is dit?

Rosie was mijn tweede ‘heart hamster’. Af en toe zit er gewoon zo’n hamster tussen waar het echt 100% mee klikt. Zij was er zo één. Rosie was bij mijn collega geboren uit twee van mijn hamsters. Met vijf weken ging ik haar ophalen wat hier ongeveer vijf minuten vandaan was. Ik was een transportbakje vergeten, dus had ik haar in een doosje in mijn tas gestopt. Binnen enkele minuten voelde ik wat trekken aan mijn tas. Ik deed mijn tas open om te kijken en ja hoor; mevrouw was ontsnapt uit het doosje en probeerde uit mijn tas te komen. Zo zijn we naar huis gefietst. Rosie is altijd een hele lieve, maar actieve dame geweest die graag even met je kwam knuffelen, maar ook graag op avontuur ging. Rond een jaar oud kreeg ze last van hormonale problemen waarop ik heb besloten haar te laten castreren, omdat ze zo bijzonder voor me was. Ze bleek last te hebben van een cyste. Ik heb zelfs mogen kijken bij de toch zeer bijzondere operatie van Rosie, want zeg nou zelf: hoeveel hamsters worden er gecastreerd? Uiteindelijk heb ik haar helaas na een snelle aftakeling een aantal dagen voor haar tweede verjaardag moeten laten gaan. I will miss you for ever girl..!

Wat hoop jij nog met jouw hamstery te bereiken?

Ik hoop nog mooiere, lievere en gezondere hamsters te fokken dan ik nou al doe!

Wat is jouw raad naar mensen die zelf zouden willen fokken?

Lees je goed in voor dat je echt gaat fokken. Niet alleen over fokken en het houden, maar vooral ook over genetica van hamsters. Er kan een hele hoop meer fout gaan dan de meeste mensen denken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: