Over de hobbyfokker: Hamstery Sakura

In de twaalf-delige serie houd ik een kort, maar krachtig, interview met bevriende fokkers. Hierin vertellen zij meer over hun passie en hoe ze zijn gekomen waar ze nu staan. Romy vertelt vandaag meer over haarzelf en haar Campbellie dwerghamsters.

Romy Kerkman is een 22-jarige studente uit Santpoort-Zuid die sinds enkele jaren met Campbellie dwerghamstertjes fokt. Met haar mooie foto’s smelt je weg bij het zien van de kleine snorretjes. Maar hoe is dat zover gekomen?

Wie ben je?

Mijn naam is Romy, 22 jaar en woon in Santpoort-Zuid. Ik heb de opleiding Dierverzorging afgerond en volg nu de opleiding Photographic Designer aan het Mediacollege. Ook heb ik een verzorgpaard waar ik ongeveer tweemaal per week heen ga! Ik fok met Campbellie dwerghamstertjes onder de naam Hamstery Sakura.

Hoe ben je in de hamsterwereld terecht gekomen?

Ik kocht mijn eerste hamster toen ik dertien was, in de dierenwinkel, want ik was bang dat mijn ouders zich toch zouden bedenken als ik eindelijk dan een hamster mocht. Ik kocht toen een dwerg in de kleur geel wildkleur roodoog. Ik vond dit het meest aparte kleurtje en ik hou van apart; dus die moest het worden!

Romy met haar eerste hamster

Als je één ding mag kiezen, wat vind je dan het állerleukste aan de hamstery en alles er omheen?

Ik vind het leuk om mijn kennis te delen met de nieuwe eigenaren van mijn hamsters en vind het ook leuk om dit dan terug te zien in bijvoorbeeld foto’s die zij online delen.. Denk hierbij bij juiste voeding en een mooi ingericht hok van goede formaten.

Waar ligt jouw focus?

Ik kies mijn hamsters vaak wel op kleur. Afhankelijk van uit welke lijn deze hamster komt. Voor mijn platinum lijn hou ik er van als ze kleurtjes hebben die uit meerdere genen bestaan, zoals champagne. Een champagne is recessief voor alle kleuren die mogelijk zijn bij Campbellies. Ook fok ik mottleds (gevlekt). Deze wil ik graag met zwarte ogen. Mijn favoriete kleuren bij mottled zijn zwart, blauw en chocola. Ook vind ik de bouw belangrijk. Ik hou niet zo van spitse koppen en wil de oren het liefst meer aan de zijkant van het hoofd dan bovenop het hoofd.

Op welke prestatie (keuring, evenement, media) ben jij het meest trots?

Toen ik driemaal prijs won op de keuring met mijn drie favoriete keuzes die ik had ingestuurd. Ze haalden allemaal de zelfde punten.

Heb jij een ‘heart-hamster’? Zo ja; wie is dit?

Ik heb heel veel hamsters die ik leuk vind, maar een van mijn grootste favorieten is Taegu, een zwart mottled mannetje.

Taegu

Wat hoop jij nog met jouw hamstery te bereiken?

Ik wil vooral lieve en gezonde hamsters fokken. Als ze wat winnen met de keuring vind ik dat erg leuk, maar ik doe vooral mee om een beoordeling te krijgen van iemand zonder dat deze weet van wie de hamster is; en dus echt keurt op wat hij/zij ziet. Hieruit leer ik waar ik met het fokken op zou kunnen letten. Het is dus vooral erg leerzaam.

Wat is jouw raad naar mensen die zelf zouden willen fokken?

Lees je goed in voor je begint en hou zeker al eens de soort die je van plan bent te gaan fokken als huisdier om ze te ervaren. Het is echt belangrijk om de basis te kennen, zoals complicaties die kunnen voorkomen, de basis van genetica en wat voor kleuren je wel en niet zou kunnen combineren. Hou er ook rekening mee dat je de plek moet hebben voor je ukjes, want je zal ze niet altijd meteen allemaal kunnen verkopen. Het kan ook handig zijn om te beginnen onder de begeleiding van een hobbyfokker met veel kennis. Weet je niet zeker of je de juiste kennis hebt of de tijd en ruimte hebt, dan raad ik vooral aan het gewoon niet te doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: