Over de hobbyfokker: Hamstery Casanova

In de twaalf-delige serie houd ik een kort, maar krachtig, interview met bevriende fokkers. Hierin vertellen zij meer over hun passie en hoe ze zijn gekomen waar ze nu staan. Vandaag is Talitha, fokker van Roborovski dwerghamstertjes, aan de beurt!

Talitha is een achttienjarige jongedame uit Rotterdam en fokt sinds enkele tijd onder de naam Hamstery Casanova met robo’s; kleine dwerghamsters die vaak in groepsverband kunnen samenleven. Best een uitdaging, denk ik zo! Daar vertelt zij hieronder meer over!

Wie ben je?

Ik ben Talitha Roeling, achttien jaartjes jong en ik kom uit Rotterdam. Sinds enkele jaren fok ik hobbymatig Roborovski dwerghamsters. Mijn interesses liggen bij zo goed als alle dieren en de medische kant daarvan. Ook fotografeer ik erg graag. Ik doe momenteel de opleiding vakbekwaam dierverzorger, waarna ik verder wil naar paraveterinair.

Hoe ben je in de hamsterwereld terecht gekomen?

Ik kreeg mijn eerste hamster ruim zestien jaar geleden. De eerste jaren heb ik altijd Russische dwerghamsters gehad, waar ik mij later ook uitgebreid in heb verdiept. Vier jaar geleden kwamen de eerste Roborovski’s in huis. Die hebben ervoor gezorgd dat ik helemaal gek geworden ben op deze soort.

Als je één ding mag kiezen, wat vind je dan het állerleukste aan de hamstery en alles er omheen?

De ukjes die door het hok waggelen zijn echt een hoogtepunt. Ook vind ik het enorm leuk als ik iemand blij kan maken met een gezonde en tamme hamster.

Waar ligt jouw focus?

Mijn focus ligt, naast uiteraard de gezondheid en bouw, op het karakter. Ik vind het erg belangrijk dat de hamsters sociaal zijn tegen zowel soortgenoten als mensen.
Verder richt ik me momenteel voornamelijk op de kleuren cinnamon, blauw en de combinatie ervan.

Roborovski in de kleurslag blauw

Op welke prestatie (keuring, evenement, media) ben jij het meest trots?

Toen ik net begon waren de Roborovski’s nog niet heel populair, en stonden ze bekend als echte kijk-hamsters. Ze waren veel te snel om op te pakken en enorm moeilijk tam te krijgen, dat wilde ik graag veranderen. Ik ben erg trots dat ik dat al voor een groot deel heb kunnen bereiken!

Heb jij een ‘heart-hamster’? Zo ja; wie is dit?

Ja, die heb ik. Ik ben enorm gek op al de hamsters, maar Max heeft een speciaal plekje in mijn hart. Max mist twee voorpootjes, en hij is zijn moeder verloren toen hij 8 dagen oud is. Ik heb hem met de hand groot gebracht.

Max

Wat hoop jij nog met jouw hamstery te bereiken?

Ik hoop dat ik de Roborovski’s nog meer onder de aandacht kan brengen. Ook zou ik graag het karakter van de hamsters tegenover soortgenoten en de kleuren willen verbeteren. Ik zou bijvoorbeeld de blauwe Robo’s graag wat dieper van kleur willen zien.

Wat is jouw raad naar mensen die zelf zouden willen fokken?

Ga niet over één nacht ijs. Het fokken van hamsters is niet allemaal zonneschijn, de kans dat het mis gaat is er altijd. Lees je goed in, vraag advies aan goede fokkers en fok niet met dieren waar je de achtergrond niet van weet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: