Over de hobbyfokker: Hamstery Pure Colour

In de twaalf-delige serie houd ik een kort, maar krachtig, interview met bevriende fokkers. Hierin vertellen zij meer over hun passie en hoe ze zijn gekomen waar ze nu staan. Vandaag trapt Denise Huijts van Hamstery Pure Colour af! Nieuwsgierig naar de hamstery? Lees dan verder!

Denise is een 27-jarige dame uit Barendrecht, met een hobbymatige Russische dwerghamster fokkerij. Naast dat Denise fokt, heeft zij ook leven in de term ‘hamsterscaping’ geblazen, wat nu de hele wereld rond gaat.

Wie ben je?

Mijn naam is Denise en ik ben bekend van Hamstery Pure Colour & HamsterScaping. Ik ben 27 jaar jong, een groot liefhebber van dieren, lezen & schrijven – en nog heel veel meer, haha. Naast mijn hamsters heb ik ook drie ontzettend lieve Border Collies & een eigen Quarter Horse merrie. Helaas woon ik niet op een boerderij, maar toch weerhoud me dat er niet van om er voor te zorgen dat al mijn dieren krijgen wat ze nodig hebben. Mijn geleerde kennis deel ik ook heel graag met andere en sta dan ook bekend als luisterend oor. Naast dat alles ben ik ook dikke vrienden met Netflix, maar hee… wie niet?

Hoe ben je in de hamsterwereld terecht gekomen?

Toen ik nog een klein meisje was gebeurde er in één jaar best wel wat heftige dingen. Mijn opa (die er haast iedere dag was) overleed aan asbestkanker & later dat jaar gingen mijn ouders scheiden. Op een begeven moment gaf ik aan dat ik heel graag een huisdiertje wilde omdat ik mij als het ware eenzaam voelde en hier graag voor wilde zorgen. Daar hebben we goed over nagedacht en zodoende kwam, ‘Snuf’ in ons leven! Helaas heb ik daar maar kort van kunnen genieten want toen wisten we nog niet wat goed en slecht was. Hamsterwatten, die zijn heel slecht! Ter compensatie van de dierenwinkel mocht ik een nieuw hamstertje uitkiezen. Hamtaro werd mijn nieuwe hamstertje en daar heb ik ruim 3,5 jaar van mogen genieten. Uiteindelijk is het bij Hamtaro nooit gestopt en tot op de dag van vandaag heb ik dus nog hamsters!

Als je één ding mag kiezen, wat vind je dan het állerleukste aan de hamstery en alles er om heen?

Het nieuwe leven, het opgroeien van de kleine roze wurmpjes en hoe ze uitgroeien tot ontzettend lieve, mooie en goed gesocialiseerde ukken. Sorry, ik kan in dit geval echt niet één ding kiezen want ik vind het hebben van een hamstery gewoon echt een heel mooi iets!

Waar ligt jouw focus?

Mijn focus ligt hoe dan ook op het fokken met zuivere Russische dwerghamsters. Dat houd in dat ik de stambomen naloop of dat er kleurtjes of Campbellie bloed door heen gefokt is. Ik persoonlijk sta daar op een bepaalde manier niet achter en zou daar dan ook niet mee kunnen fokken. Ik wil graag kunnen zeggen dat ik fok om onder andere de gezondheid te verbeteren. Het hebben van een zuivere Russische Dwerghamster is dus niet alleen maar af te zien van de kleur, maar ook vooral de achtergrond. Maar om de kleuren te benoemen; in mijn hamstery zal je alleen de kleuren wildkleur en blauw wildkleur zien. Met de tekeningen pearl of merle en de kleur nuance umbrous.

Op welke prestatie (keuring, evenement, media?) ben jij het meest trots?

Dat heeft niet direct met mijn hamstery te maken, maar indirect ook wel, en dat is mijn concept HamsterScaping, wat wereldwijd gaat. Toen ik op 28 augustus 2014 de eerste HamsterScaping bak ‘ter wereld bracht’ had ik nooit gedacht dat ik vandaag de dag op dit punt zou komen. Een grote Facebookgroep, een goed bezochte website & Instagram pagina en dag in dag uit bezig om mensen te voorzien van een goed advies. Om mensen te zien genieten van hun hamstertje met een concept die ik bedacht heb. Ja, dat geeft mij een heel warm gevoel van binnen!

Heb jij een ‘heart-hamster’? Zo ja; wie is dit?

Ik heb geen ‘heart-hamster’. Al mijn hamstertjes die hier in mijn Hamstery wonen of hier geboren worden en dus blijven hebben mijn hart verovert. Stuk voor stuk zijn het heerlijke dieren, heel lief en gemakkelijk. Maar ik ben maar een kleinschalige Hamstery met maar een aantal verblijven en ik wil alle dieren het beste gunnen, dus ik blijf realistisch en dat betekent dat er op een begeven moment hamstertjes moeten verhuizen. En ondanks dat ik dit keer op keer heel moeilijk vind, is het ge-wel-dig om de berichtjes daarna te krijgen hoe ontzettend veel plezier de nieuwe eigenaren met mijn lieve hamstertjes hebben! Dat maakt het dan weer een beetje goed…

Wat hoop jij nog met jouw hamstery te bereiken?

Het hebben van een hamstery vind ik gewoon ontzettend leuk. Ik hoop met mijn hamstery vooral mensen te kunnen bereiken om op de juiste manier een hamstertje te houden en bewust te kiezen voor bepaalde dingen. Ik hoop dat ik dit kan blijven bereiken en al die blije gezichtjes en lieve berichtjes; dat is voor mij veel waard en dat bereik ik toch iedere keer weer als er een lief nestje verhuist.

Wat is jouw raad naar mensen die zelf zouden willen fokken?

Mijn raad zou zijn om niet alvast in te vullen dat je toch niet geholpen gaat worden. Ga in gesprek met een fokker en laat je goed informeren. Wanneer jij er op een goede manier in staat, zijn er echt wel fokkers die je willen helpen. Het belangrijkste is om te beginnen met je in te lezen zodat je weet welke goede keuzes je kan maken. Die keus begint bijvoorbeeld al of je zuiver of met hybrides wilt fokken (in geval van dwerghamsters). En ondanks dat de keus voor mij heel simpel zal zijn, blijkt dat toch voor vele niet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: