Een kijkje achter de schermen: kleindier keuringen!

We zitten in een wereldwijde pandemie die iedereen tegenwerkt. Ik mag niet zeuren van mezelf. Ik kan mijn stage grotendeels vanuit huis lopen en wordt verder niet belemmerd in het alledaagse leven. Toch is er één ding dat ik als hobbymatige hamsterfokker onwijs mis: de keuringen en evenementen!


Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat

De dag van een show begint vaak vroeg. Je moet vroeg uit de veren om je diertjes in de vervoersboxen te plaatsen en ze te voorzien van een stukje komkommer en lekker veel nestmateriaal. Rond negen uur in de ochtend worden de fokkers en liefhebbers bij de administratie verwacht en moeten ze gaan ‘inkooien’ ➡ het klaarmaken van de dieren in hun kooitjes. Bij hamsters betekent dit alleen het plaatsen van de vervoersbakjes, want zij hoeven niet in een andere soort kooi te worden geplaatst.

Het keuren

Afhankelijk van de grootte van de show of het evenement en het aantal inschrijvingen komt er na het klaarmaken van de hokjes een keurmeester per diersoort en/of categorie. Deze keurmeester gaat alle ingeschreven dieren af.

Naast een keurmeester is er ook nog een voorbrenger en een schrijver. De voorbrenger wekt de diertjes, pakt ze uit hun hokje en ‘stoomt’ ze snel klaar voor de show. Een slaperige hamster heeft vaak ingevouwen oortjes en zit niet mooi rechtop, dus de voorbrenger zorgt er voor dat de hamster zich op zijn of haar mooist laat zien!

De schrijver zit naast de keurmeester en schrijft de aanmerkingen en beoordelingen per hamster op een predicaat. Dit is ook voor de desbetreffende fokker die zich als schrijver aan heeft geboden erg leerzaam.

Schrijfster Daphne Baars (Hamstery Patches), foto door Rob Feber Fotografie

Beoordeling

De hamsters worden op verschillende punten beoordeeld tijdens een keuring. Dit zijn zeven puntjes welke je terug kan vinden op de predicaten. Ik citeer van de NKV:
1. Type en bouw
2. Kop, ogen en oren
3. Beharing en beharingsconditie
4. Raskenmerken
5. Raskenmerken
6. Raskenmerken
7. Lichaamsconditie en verzorging

Deze punten worden dan beoordeeld met een letter en vaak een opmerking. Deze letters geven de punten ook aan, zoals een G staartinplant of F ogen (en de punten leg ik hieronder uit).

Onderaan het predicaat wordt naar aanleiding van de 7 bovenstaande punten een score gegeven. Deze score loopt gemiddeld tussen de O 85,5 en de U 100. Ik citeer van de NKV: – – U voor Uitmuntend, 98-100
– F voor Fraai, 95-97,5
– ZG voor Zeer Goed, 92-94,5
– G voor Goed, 89-91,5
– V voor Voldoende, 86-88,5
– O voor Onvoldoende, 85,5 of minder

Hiernaast kan er ook nog een opmerking bij de beoordeling worden geplaatst. Ik citeer van de NKV: – DIS voor diskwalificatie
– ABS voor dier wat absent is
– NE voor niet erkend

Niet erkend betekent dat de kleur geen officiële, erkende standaard heeft. Een standaard is een kleur en aftekening beschrijving die keurmeesters en fokkers helpt met het behalen van hun doelen en beoordelen van het dier. Je kan dus zeker wel met NE kleuren en vachtsoorten keuren, maar hier krijg je dan wel de opmerking Niet Erkend bij. Bij een NE kleur en/of vacht wordt er verwacht dat de fokker zelf een standaard meeneemt.

Uitreiking

Na het keuren van alle diertjes worden de punten vergeleken. Vaak zijn er meerdere dieren met dezelfde score (F 96 bijvoorbeeld). In dit geval zal de keurmeester de dieren opnieuw bekijken, naast elkaar, en een keuze maken. Zo wordt er een beste in show/eerste prijs, een na beste in show/tweede plaats of twee na beste/derde plaats bekend gemaakt. Afhankelijk van de grootte van de keuring zijn er verschillende categorieën, zoals dwerghamster, erkend en niet erkend en soms zelfs speciale klasses en prijzen voor langharen bijvoorbeeld.

Keurmeester F. Verrijdt maakt de winnaars bekend.

Al met al:

Het is een gezellige dag voor jong en oud. Elke keer dat ik terugkom van een showdag, of dit nou mét of zónder prijzen is, ben ik trots op mijn lieve vrienden en diertjes en kan ik niet wachten tot de volgende keer!

PS: Leuke video van NH Nieuws over de Wieringerlandshow! Vanaf een minuut of twaalf zie je F. Verrijdt met een zilvergrijze hamster van Daphne baars (Hamstery Patches). Gezellig met mij, Alba’s Knagertjes, Hamstery il Criceto en nog wat bekenden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: