DIY: Bietenballen als snack

Af en toe bak ik koekjes, snoepjes of andere snacks voor mijn hamsters. Het is simpel te maken en leuk om op een vrije middag je tijd aan te besteden. Lees vooral verder als je opzoek bent naar inspiratie!


Deze rode bieten balletjes zijn fel van kleur en waren bij mijn hamsters erg in trek. Hier lees je hoe je ze zelf maakt:

Wat heb je nodig?*

  • (gekookte, kant en klare) Rode bietjes
  • Fijne havervlokken
  • Gerstvlokken
  • Gebroken lijnzaad
  • Staafmixer of sterke blender
  • Kom
  • Vork en/of lepel
  • Oven (met bakplaat en bakpapier)
*Hoeveelheden kan je naar smaak aanpassen. Ik heb zelf ook alles op gevoel gedaan.

Hoe maak je het?

1. Als eerste gooi je wat haver- en gerstvlokken in een kom voor de staafmixer of de blender. Zo kunnen we eerst de grovere stukken wat fijner maken voor het ‘deeg’. Doe hier ook de gebroken lijnzaad bij.

2. Doe nu de bietjes er bij. Pas op; het vlekt enorm! Dit geeft de koekjes de felle roze kleur, maar dit krijg je ook niet meer uit kleding! Je kan zelf even kijken hoeveel bietjes je gebruikt. Ik maak natuurlijk erg grote porties, dus gebruikte van deze bietjes ongeveer 60%, dus 240 gram. De bietjes zijn vrij vochtig, wat het deeg ook bewerkbaar maakt. Teveel vocht rolt moeilijk en te weinig ook zeker. Gooi niet direct teveel bietjes er bij. Blend eerst wat door je haver, gerst en lijnzaad heen en voeg dan eventueel wat meer toe. Mocht hij nou te nattig zijn, kan je altijd nog wat havervlokken of gebroken lijnzaad toevoegen.

3. Als je tevreden bent met de substantie, kan je hem of direct zo gebruiken, of eerst nog wat grovere stukken gerst en/of haver er doorheen doen. Ik raad aan dit met een vork of lepel door het deeg heen te mengen zodat je de stukjes niet kleiner maakt.

4. Nu is het tijd om de balletjes te maken! Warm de oven voor op 180 graden. Wij hebben zelf een heteluchtoven, dus wellicht kan jouw oven wat warmer of kouder. Bereid een bakplaat voor met schoon bakpapier. Nu ga je kleine balletjes rollen die net wat groter zijn dan een centimeter. Je kan natuurlijk zelf de vorm aanpassen, maar aangezien ik het bietenballetjes noem, maak ik er balletjes van! Het rollen gaat het makkelijkste op schone, droge handen. Je kan je handen dus ook het beste even schoonwassen en droogmaken tussendoor, omdat je handen anders plakkerig worden.

5. Als je de balletjes hebt gerold, kan je de koekjes gaan bakken! Ik heb ze zelf net even langer dan vijftien minuten gedaan, maar ik raad aan om het eerst op vijftien minuten te zetten en dan even te voelen of de buitenkant hard is en niet meer afgeeft. Warm zijn ze vaak wat zachter dan wanneer ze eenmaal zijn afgekoeld.

Let op! Laat de koekjes eerst volledig afkoelen eer je ze aan jouw hamster(s) geeft. We willen niet dat ze zich verbranden! En denk er om dat deze koekjes alleen vers kunnen worden gegeven. Bewaar ze niet te lang, want er zitten verse producten in.

SONY DSC

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: