5 Fotografie tips voor hamsters!

Je scrolt op Instagram onder de hashtag #hamster en je dubbelklikt de ene na de andere foto. Hartje hier, hartje daar… Ze zijn allemaal zo schattig. Waarom lukt dat jou nou niet gewoon?! En vooral hoe krijgen de anderen zulke leuke foto’s? Met deze 5 tips maak jij foto’s zoals zij!

Het fotograferen van dieren is een vak apart. Elke branche kent verschillende fotografen en dus ook meerdere technieken. Achter veel super schattige en mooie foto’s gaan technieken en set-ups schuil die je door de lens niet terugziet. Maar dat betekent niet dat je geen leuke foto’s kan maken, en daarom heb ik 5 leuke set-up tips op een rijtje gezet om heuse fotoshoots met jouw knagertje te doen!

1. Belichting

Een van de allerbelangrijkste dingen om rekening mee te houden is de belichting. Donker en warm licht kan niet alleen de sfeer van de shoot verpesten, maar ook de kwaliteit van de foto’s. Dat wil je niet; kwaliteit is key!

Zorg er voor dat je de foto’s in een lichte ruimte neemt. Denk aan een woonkamer of slaapkamer met ramen. Je wilt geen zware schaduwen op de foto hebben en ook geen foto die überhaupt donker is. Fotografeer ook zeker niet tegen het licht in. Probeer het licht zo ruim mogelijk op de hamster (of ander knaagdier) te laten vallen en gebruik geen directe lichtbronnen (zoals een zaklamp; even als voorbeeld). Je kan studiolampen gebruiken, maar die zullen de meesten niet in huis hebben.

Let er op dat de lampen die op de set-up schijnen niet te warm van kleur zijn. Warme foto’s maken de hamster bruin-achtig en niet mooi. Een warme gloed is over het algemeen minder mooi dan een koude belichting.

2. ‘Studio’ doeken

Een studio doek is set-up waar een rol katoen (of andere stof) aanhangt waar een model op staat. Het zorgt voor een egale achtergrond. En nee; ik vraag je niet om nu een 2 bij 3 meter studiodoek aan te schaffen als je wilt fotograferen.

Met een leuk laken of deken kan je een bed, bank of tafel afzetten als studio. De onder- en achtergrond zijn van hetzelfde materiaal en maken het makkelijker om mooie foto’s te maken. Daarnaast is een egale achtergrond vaak ook erg mooi op foto’s en kan je zo alle concentratie op de knager vestigen.

3. Concentratie vasthouden

Het is soms erg lastig om een diertje als een hamster stil te laten zitten voor de foto. Ze rennen alle kanten op en eer dat jij met de camera klaar zit is de hamster alweer verdwenen. Dit kan erg vervelend zijn. Continu de hamster terug op zijn plek zetten, pfoe, dat is vermoeiend!

Daarom moet je snel handelen en direct de camera pakken wanneer je de hamster op zijn of haar plaats zet. De hamster zal vaak eerst nog even rondkijken, dus leg die paar seconden direct vast. Grote kans dat hij of zij daarna direct plankenkoorts krijgt en de set verlaat. Je kan de hamster ook op de juiste plaats houden door het een (grotere) snack aan te bieden. Als ze hier even aan gaan zitten knabbelen heb je meestal wel even tijd om er een foto van te maken. Yes, recht in de lens!

4. Attributen

Om een foto leuk en interessant te houden kan je er (hamster-maat) attributen op zetten. Hierboven noemde ik al snacks, maar ook niet-eetbare dingen zijn leuk on combinatie met de hamster op de foto. Bijvoorbeeld een mini winkelwagen, tunneltje, nep-sushi of misschien een slaapzakje. Je kan hier heel creatief zijn en echt hele grappige set-ups bedenken om leuke foto’s te maken. Confetti over de grond als je foto’s maakt voor een feestje of kerstballetjes en verlichting voor een leuke kerstkaart.

Vaak gaat de hamster ook wel even bij de decoratie kijken waardoor ze zo automatisch langer bij het decor blijven zitten. Extra handig dus.

5. Juiste compositie

Wellicht wel het belangrijkste van deze tips om een leuke foto te maken. Hoe staat de hamster er op? En hoe maak jij de foto? De kwaliteit van de foto is niet altijd alles, want als de hamster er vanuit een rare hoek opstaat is het niet zo mooi. Daarom is het belangrijk dat je de foto op de ooghoogte (kikkerperspectief) neemt, de hamster hierbij in een logische positie staat (voor- of zijaanzicht bijvoorbeeld) en je nadenkt over het shot (medium, close-up, etc). Ook denk je bij compositie aan het kader op het rechtoekige beeld. Waar heb je de foto in uitgelijnd? De zijkant? Het midden? En staat het logisch? Een hamster die naar links kijkt, geef je dus ook ruimte aan de linkerkant bijvoorbeeld.

Het is even oefenen, en iedereen heeft een eigen stijl, maar er zijn enkele richtlijnen die het makkelijker maken om een goeie foto te schieten. Pas als je dit onder de knie hebt raad ik aan hierin te gaan spelen. En ja, het voelt af en toe als een lucky shot, maar als je het herhaalt zal jij er zelf beter in worden. Je gaat de gedragingen ook herkennen, zoals wanneer een hamster weg gaat rennen (ja echt waar, haha) of zich besluit te gaan wassen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: