Van roze worm tot harige hamster in 5 weken tijd

Voordat jij een jonge hamster ophaalt, gaan er vijf tot zeven weken opgroeien aan vooraf. Vijf onwijs drukke weken waarin de ukken van roze wurmpjes in volledige hamsters veranderen. Ze ontwikkelen zich in deze paar weken volledig en mogen hierna al naar hun nieuwe huisje.

De eerste 5 dagen

De baby’s van een Syrische hamster worden na zestien dagen dracht kaal, blind en doof geboren met alleen kleine snorhaartjes om de melkbar van mama te kunnen vinden. Het enige wat je dan kan zien, is de oogkleur. Het verschil tussen rood- en donkeroog is ook dan al zichtbaar, omdat het velletje om het oog erg dun is en je zwarte oogjes hier doorheen ziet. Na enkele dagen, afhankelijk van de genetica, zal je pigment op de huid gaan zien. De donkerdere ukken krijgen sneller een donkere kleur dan de lichtere (vaak roodoog) ukken.

5 – 9 dagen

Als ze ongeveer vijf dagen gepasseerd zijn gaat het pigment snel. Vlekken, bandjes en kleuren komen door en ook de eerste haartjes zal je zien glimmen. Het zijn nog steeds wurmpjes, maar richting de negen dagen wordt de vacht dichter en valt de huidskleur weg onder de gekleurde haren. Kleine nageltjes en tandjes zie je nog en bij de dametjes zie je de tepeltjes zitten.

9 – 12 dagen

Deze drie dagen sluit de vacht zich steeds meer aan. Het zijn echte glimwormen (zo noem ik ze graag) en de oogkleur die je eerst door de oogleden kon zien, worden verscholen. Kleurtjes krijgen steeds meer pigment. Soms zullen ukken al stiekem met mama mee naar buiten kruipen en ook gaan ze mee knabbelen aan harder eten.

12 – 16 dagen

Rond dag veertien gaan de oogjes open. De ukken zullen steeds vaker meer naar buiten glippen en gaan opzoek naar kleine stukjes eten. Ze worden al iets zelfstandiger en proberen zich rond deze leeftijd ook al zelf te wassen, ze kunnen zelf urineren en keutelen. Na dag veertien gaat het groeien erg hard. Als de ogen open gaan, zijn ze niet meer te houden en herken je er al meer een hamster in. Ze waggelen ietwat onstabiel door de kooi, ook nog met half gesloten ogen.

Nadat de oogjes zijn geopend mag je de ukken als eigenaar ook gaan hanteren. Dit gaat wiebelig en klunzig, maar is natuurlijk hartstikke snoezig.

16 – 21 dagen

Dit noem ik de ‘duivels-oren-periode’. De oogjes zijn op dag veertien open gegaan en enkele dagen hierna zullen de oortjes uitvouwen. Oortjes staan gedurende deze dagen schots en scheef, vooral als ze bovenop elkaar hebben gelegen. De vacht gaat nu hard en ziet er vaak rommelig uit. Stekelhaartjes zijn vaak besmeurd in viezigheid en de langhaartjes krijgen golfjes.

Waar ze enkele dagen geleden nog als jonge zeehondjes door de kooi waggelde, zijn ze nu een stuk handiger en botsen en struikelen ze niet om de paar centimeter tegen alles en iedereen op. De moeder van het nestje zal de ukken steeds minder terughalen, en ze zouden zich feitelijk zonder mama prima moeten redden (onder onze zorg).

21 – 28 dagen

Na hun derde week groeien ukkies in hun ietwat grote koppies en krijgen ze mooie, ronde oortjes. Langharige hamstertjes krijgen al echte plukjes en zijn makkelijker te onderscheiden van de kortharen.

Tussen 26 en 28 dagen worden de mannen bij de dames weggehaald, omdat ze met vier weken al vruchtbaar kunnen zijn. De dametjes zouden ook naar een nieuw verblijf mogen, maar kunnen ook met haar blijven zitten zolang ze dit toelaat.

28 –  35 dagen

Dit is normaliter de laatste week bij hun huidige baasje(s). Ze groeien nog gemiddeld zo’n 10-30 gram (afhankelijk van de lijn) in deze laatste paar dagen en zouden dan zo’n 70 tot 120 gram moeten wegen.

Het zijn nu onwijs klunzige, schattige, échte hamstertjes. Geen roze wormpjes meer, maar balletjes met haar die heel veel eten, spelen en slapen. Ze kunnen nog goed met elkaar omgaan, maar eten graag voor zichzelf en houden het sociale gedeelte tot het slapen en spelen.

35 – 49 dagen

Tussen de vijf en zeven weken worden de meeste ukjes normaliter door hun nieuwe baasjes opgehaald en gescheiden van de broertjes of zusjes. Ze zijn groot genoeg om voor zichzelf te zorgen en zullen na even wennen genieten van hun ietwat eenzame leventje. De verhuizing is vaak spannend, maar een tamme uk zal na enkele dagen wennen aan zijn of haar nieuwe gezinnetje.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: