5 tips voor het hanteren van je hamster

Het oppakken van een jonge of bange hamster kan erg spannend zijn. Vooral als je nog niet zoveel ervaring hebt met het hanteren en als je bang bent om de hamster te laten vallen of om gebeten te worden. Met deze 5 tips ben jij alweer een stapje verder!

Val breken

Als je hamster het allemaal nog wat spannend vindt, is de kans dat hij of zij valt een stuk groter. Vooral jonge hamsters willen nog wel eens een sprint nemen en storten zich zo de diepte in. Ze beseffen zich helaas niet dat dit goed zeer kan doen. Houd de hamster dus altijd boven een veilig oppervlak om zo een mogelijke val te breken. Neem de hamster op schoot als je op de bank of op bed zit, of laat de hamster over de tafel of grond lopen.

Veilig optillen

Soms helpt het om tussen kooi en bank/bed een veilige looproute te maken. Denk hierbij niet letterlijk aan een looproute voor de hamster, maar voor jou als baasje. Bij nieuwe hamsters kan het best eng zijn om ze vanuit het verblijf naar een veilige ondergrond te tillen. Als ze in paniek raken en vallen kan dat fout aflopen. Daarom is het handig om de hamster in een plastic bakje, vervoersbox of slaapzakje te doen voordat je hem of haar meeneemt.

Manier van hanteren

Hanteren wordt makkelijker naarmate je het vaker doet. Je krijgt het vanzelf in de vingers. Snellere diertjes zal je met wat oefenen steviger kunnen vasthouden en de kans dat ze je dan ontglippen is dan klein. Je mag een hamster ook best even stevig vasthouden als ze gaan wurmen. Sluit je handen gerust helemaal om de hamster heen voor de veiligheid, of fixeer ze waar nodig. Op schoot kan je de hamster lekker over je handen laten lopen en hoef je ze niet zo stevig vast te houden als wanneer je staat.

Rustig bewegen

Als je rust wilt bewaren bij de hamster, moet je zelf ook rustig zijn. Het helpt om niet als een gek bezig te zijn, maar gewoon in een simpele beweging de hamster op te scheppen met één of twee handen. Houdt de hamster dan eventueel tegen je aan en ga niet met je armen zwaaien (lijkt me sowieso erg logisch; we zijn geen reuzenrad op de kermis).

Oefenen

Als jij zelf (of de hamster) nog wat onrustig bent tijdens het hanteren, kan je dit gewoon in/boven de kooi oefenen. Laat de hamster lekker over je handen klimmen en probeer hem of haar te fixeren en op andere manieren vast te houden. De hamster raakt zo gewend aan jouw handen en jij aan de lichaamstaal van de hamster.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: