De Syrische hamster als huisdier: voor- en nadelen

De Syrische hamster, Goudhamster, pandahamster, koehamster, reuzenhamster, teddybeer hamster of natuurlijk de Albert Heijn hamster! Iedereen heeft wel eens van een van bovenstaande termen gehoord. Het zijn allemaal bijnamen voor de ‘Mesocricetus auratus’. De Syrische hamster. Het is de bekendste hamstersoort en een geliefd huisdier. Maar waarom?

Waarom je voor een Syrische hamster moet gaan…

Makkelijk handtam

De Syrische hamster is een vriendelijk en lief beestje dat erg makkelijk tam wordt. Vooral uit een hamstery of van een opvang heb je zekerheid op een handtam en lief vriendje. Eenmaal tam komen ze graag naar je toe voor aandacht en wat lekkers. Ze kunnen op schoot en klauteren graag over je heen. De kans dat je door een tamme hamster wordt gebeten is niet groot en daarom is het een geschikt diertje voor kinderen (onder toezicht) én volwassenen!

Hamster televisie

Een hamster in een groot en goed ingericht verblijf is erg leuk om (in de avonduren) naar te kijken. In een glazen verblijf kan je de hamster zien graven en hamsteren. Jouw eigen, exclusieve hamster tv!

Simpele verzorging

Het verzorgen van een Syrische hamster is simpel en relatief goedkoop. In een ruim verblijf hoeft er bijna nooit volledig verschoont te worden. Eens in de twee dagen geef je de hamster eten en dagelijks controleer je het water. Een of twee keer per week haal je de (oppervlakkige) plasplekjes weg en maak je de inrichting weer netjes. Het verschonen hoeft maar eens per enkele maanden en in een heel groot verblijf hoef je het zelfs nooit helemaal leeg te halen! Daarnaast is een Syrische hamster geen veeleisend diertje en is dagelijks aandacht geen pré. Ze zullen er geen last van hebben als je ze niet dagelijks oppakt. Makkelijk toch?

Ze zijn veel te schattig!

Ja, kom op. Wie houden we voor de gek? Tegen die kraaloogjes kan je toch geen nee zeggen? Syrische hamsters zijn grappige diertjes met ieder een eigen karaktertje. Ze zijn zacht en knuffelig en maken je met hun fratsen snel aan het lachen!

SONY DSC

Waar je over na moet denken vóórdat je een Syrische hamster neemt…

Potje geld voor extra kosten

Hierboven zei ik dat Syrische hamsters relatief goedkoop te onderhouden zijn. Dat zijn ze ook. Vergeleken met honden, katten of paarden zijn hamsters een prikkie. Je spendeert vooral geld aan de huisvesting en hierna aan de voeding en bodembedekking. Met een enkele hamster kost dit nog niet eens drie euro per maand. Echter kan er altijd iets gebeuren waardoor je meer kwijt bent. Je verblijf gaat stuk, de hamster wordt ziek of verwond zichzelf, of je hamster krijgt een allergie waardoor je een duurdere bodembedekking moet gaan halen. Ook voor een hamster kan bijvoorbeeld een dierenarts oplopen tot honderden euro’s.

Nachtleven

Hamsters zijn schemer- en nachtdieren. Dit betekent dat de Syrische hamster voornamelijk ’s avonds en ’s nachts boven de grond komt en zich dan bezig houdt met eten verzamelen, rennen en graven. Ze raken vaak wel gewend aan ht ritme van een huishouden, maar er zijn genoeg hamsters die steevast tot twaalf uur ’s nachts blijven liggen.

Korte levensduur

Kleine beestjes leven over het algemeen niet zo lang. De Syrische hamster wordt gemiddeld twee jaar oud. Dit kan vooral voor kinderen erg vervelend zijn.

Solitair

Waar Campbellie en Roborovski dwerghamsters in kleine groepjes kunnen samenleven, is de Syrische hamster een absoluut eenmansdier. Je kan ze niet samen houden, want ze vechten in veel gevallen tot de dood. Wil je een groepsdiertje? Kijk dan voor ratten of muizen, of wellicht een duo gerbils.

Conclusie

Denk na voordat je een hamstertje neemt. Ook een Syrische hamster verdient goeie verzorging en aandacht. Een groot verblijf, goede voeding en veel verrijking. Heb je dit er voor over? Ga er dan zeker voor, want het zijn onwijs leuke huisdiertjes!

 

 

 

Een gedachte over “De Syrische hamster als huisdier: voor- en nadelen

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: