Deel 4: Papjes maken voor hamsters

Brinta hier, brinta daar. Havervlokken zijn saai! Ja, dat vind ik echt. Daarom wil ik in dit een-na-laatste deel een andere richting opgaan met de papjes. In plaats van (gebroken) havervlokken, is het onderstaande recept gemaakt met gekookte aardappel als hoofd ingrediënt. Heb je daar al eens aan gedacht? Een aardappel puree voor hamsters..?


Versie 1:

Met suikervrije cornflakes en kaasrasp

Wat heb je nodig (voor één hamster):

 • Één kleine (gekookte) aardappel;
 • Scheutje kattenmelk, koffiemelk of water;
 • Klein handje cornflakes;
 • Kaasrasp (ik gebruikte jong belegen);
 • Halve theelepel chiazaad;
 • Eventueel haver of tarwe zemelen;
 • Vork;
 • Kommetje

Hoe maak je het?

1.Kook de aardappel goed zacht. Zo kan je hem makkelijk prakken. Prak de aardappel, zo smeuig mogelijk. Rasp de kaas als je dit zelf moet doen. Zorg er voor dat de aardappel eerst redelijk is afgekoeld.

2. Voeg nu de chiazaadjes toe aan de aardappel’puree’. mix dit goed door elkaar. Ook de kaas mag er nu doorheen. We willen niet dat dit smelt, dus daarom moet de aardappel afgekoeld zijn.

3. Afhankelijk van hoe dik je de puree wil hebben, kan je nu het water, de katten- of koffiemelk toevoegen. Schiet je uit? Geen man overboord; gebruik wat zemelen om de pap weer wat dikker te maken! Sowieso moet je zelf weten hoe vloeibaar de pap wordt!

4. Voeg nu als laatste wat cornflakes toe. Mix dit er niet te hard doorheen, want dan zal de cornflakes snel zacht worden en zie je er niks van terug! Ik heb er zelf nog wat gedroogde dille doorheen gedaan omdat dille erg goed is voor ze. Dit is optioneel!

Let op dat je deze pap pas geeft als de pap op kamer temperatuur is of zet hem even in de koeling. We willen niet dat onze kleine knagers zich verwonden aan warm water! De pap is nu klaar en een super voedzame oplossing voor voornamelijk jonge dieren (6- weken). Dieren in de groei mogen dit ook hebben. 

SONY DSC

Versie 2:

Met dille en paprika

Wat heb je nodig (voor één hamster):

 • Één kleine (gekookte) aardappel;
 • Scheutje kattenmelk, koffiemelk of water;
 • Paar blokjes paprika;
 • Gedroogde of verse dille;
 • Halve theelepel chiazaad;
 • Eventueel haver of tarwe zemelen;
 • Vork;
 • Kommetje

Hoe maak je het?

1. Kook de aardappel goed zacht. Zo kan je hem makkelijk prakken. Prak de aardappel, zo smeuig mogelijk. Zorg er voor dat de aardappel eerst redelijk is afgekoeld. We maken de puree verder namelijk koud klaar!

2. Voeg nu de chiazaadjes toe aan de aardappel’puree’. mix dit goed door elkaar. Chiazaad is een superfood; ook voor hamsters! Je kan ook nog ander zaadjes (gierst, lijnzaad en gepelde zonnebloempitten bijvoorbeeld) door de aardappel heen doen. Wees creatief, maar veilig. 

3. Afhankelijk van hoe dik je de puree wil hebben, kan je nu het water, de katten- of koffiemelk toevoegen. Schiet je uit? Geen man overboord; gebruik wat haver- of tarwezemelen om de pap weer wat dikker te maken! Sowieso moet je zelf weten hoe vloeibaar de pap wordt!  

4. Snijd als laatste wat paprika in kleine blokjes. Gooi dit en de gedroogde of verse dille door de puree en mix het door. Ik heb zelf gedroogde dille gebruikt.

Let op dat je deze pap pas geeft als de pap op kamer temperatuur is of zet hem even in de koeling. We willen niet dat onze kleine knagers zich verwonden aan warm water! De pap is nu klaar en een super voedzame oplossing voor voornamelijk jonge dieren (6- weken). Dieren in de groei mogen dit ook hebben. Omdat het veganistisch gemaakt kan worden (als je er geen melk doorheen doet), kan je het ook aan oudere diertjes geven!

SONY DSC

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: