De loopwiel gids: welk rad voor mijn hamster?

Om een hamster tevreden te houden en uitdaging te bieden, moet er in elk verblijf minstens één loopwiel staan. Nu zijn er belangrijke dingen om op te letten wanneer je voor een loopwiel gaat kijken, want de dierenwinkel of webshop vertelt niet alles.

Deze loopwiel gids helpt jou met het kiezen van een loopwiel. Er staat hier op een rijtje genoteerd wat je wél en niét zoekt in een geschikt loopwiel voor jouw Syrische hamster!

Grootte_png_blog

Grootte

De benodigde grootte van het wiel is misschien nog wel het belangrijkste. Men wordt vaak op het verkeerde spoor gebracht. Maatje middel, of 21 cm, kan volgens de dierenwinkelmedewerker wel! Of er staat een foto van een Syrische hamster op de verpakking.

Fout! Syrische hamsters worden tussen de 15 en 20 centimeter lang. Dat is dus al vrijwel de hele diameter van het middelmaat loopwiel. Een Syrische hamster kan onmogelijk recht lopen in zo’n klein loopwiel, dus je hebt een maat groter nodig!

Rugproblemen

In een klein loopwiel gaan onze hamsters hun rug wegdrukken. Ze lopen krom en hol, vaak ook scheef (hoofdje naar buiten). Als je je bedenkt dat een hamster hier enkele uren per dag in loopt, kan jij je vast ook wel bedenken dat dit op de lange termijn voor problemen aan de rug- en nekwervels zal zorgen. Zorg er dus voor dat jij een loopwiel aanschaft die ruim genoeg is, waar de hamster recht in kan lopen en geen vreemde posities in aanhoudt!

Let er bij de aanschaf van een (nieuw) loopwiel op, dat het wiel minimaal 28 centimeter in diameter is. Vaak zijn de loopwielen op de markt 29 of 33 cm, maar dat maakt niet uit. Zolang je maar echt minimaal 28 centimeter aanhoudt!

loopspoor_png_blog_

Dicht oppervlakte

Om er voor te zorgen dat de voetzolen van de hamster geen beschadigingen oplopen, is het belangrijk dat het loopwiel een solide loopspoor heeft. Dit kan plastic, hout, kurk of aluminium zijn.

Loopwielen met een loopspoor van spijlen of fijnmazig gaas zijn niet aan te raden. Het oneven oppervlakte zorgt voor irritaties, die uit kunnen lopen op bumblefoot Ook ongeschuurde, houten loopsporen of oneven houten loopwielen kunnen voor irritaties en wondjes zorgen.

staander_png_blog

De staander

Het is belangrijk dat het loopwiel een veilige staander heeft. Veel goeie loopwielen hebben een dichte achterkant met een staander en een volledig of gedeeltelijk open voorkant. Soms worden er nog loopwielen aangeboden die aan twee kanten ondersteund worden met een ‘crossbar’. Een horizontale spijl die vastzit aan twee diagonale spijlen aan de zijkant. Echter zijn hier door de jaren heen meerdere hamsters tussen terecht gekomen en hebben zich hiermee verwond. Vooral als paar of groep is dit erg gevaarlijk. Zoek dus áltijd een loopwiel die een open voorkant heeft met een staander met klein as op de achterkant!

materiaal_png_blog

Welk materiaal

De meesten zoeken een loopwiel die geen tot weinig geluid maakt. Staat de hamster op de slaapkamer van je kind? Midden in de woonkamer? Welk loopwiel is dan stil genoeg?

Vaak zijn de plastic loopwielen het meest gehorig. Ze piepen snel en rammelen harder. Een houten loopwiel is meestal erg stil, net als een wiel van aluminium. Ze zijn steviger en bewegen minder wild.

Bij wielplassers is een houten loopwiel een minder slimme optie; het wordt vies! Een houten loopwiel maak je niet snel schoon, waar een plastic loopwiel gewoon kan worden afgenomen met een doekje. Vooral dwerghamsters plassen veel in hun loopwiel, maar Syrische hamsters kunnen het ook!

Aluminium loopwielen zijn vaak erg groot en duur. Maar wel beiden stil én makkelijk schoon te maken. Als dit beiden een must is, kan je het beste kijken voor een tictac loopwiel. Dit is nog een goedkope optie.

loopschijf_png_blog

Loopschijf

In winkels en op webshops worden ook af en toe loopschijven aangeboden. Dit zijn platte/schuine wielen waar de hamster op kan rennen. Dit is voor nesten en als attribuut in een ren erg leuk, maar ongeschikt als vast loopwiel. Op een schijf kan een hamster nooit helemaal recht lopen, ze buigen altijd naar rechts of links. daarnaast gaat het rennen een stuk minder soepel! Zorg er dus voor dat je geen loopschijf als loopwiel gebruikt!

kiezen_png_blog

Welke loopwielen zijn geschikt?

Wil je nog een handje hulp? Zie hier welke loopwielen je kunt aanschaffen (28cm+) voor jouw Syrische hamster!

Hout:

Plastic:

Aluminium:

 

Een gedachte over “De loopwiel gids: welk rad voor mijn hamster?

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: