Deel 3: Papjes maken voor hamsters

Langer dan één jaar geleden postte ik deel twee van de vijfdelige ‘pap serie’ waarin ik leuke receptjes en ervaring deel, met hier en daar een informatieve toevoeging onder het mom van weet wat je (hamster) eet! Vandaag ga ik eindelijk weer eens zitten voor een nieuw deel, omdat de hamstery op dit moment wordt overspoeld door jonge hamsters! Veel lees plezier!


Versie 1

Met Foxvalley 30/50, kattenmelk en Nestlé 8 granen

Wat heb je nodig (voor één hamster):

 • Twee eetlepels Foxvalley 30/50 poeder;
 • Kattenmelk naar keuze;
 • Twee eetlepels Nestlé 8 granen;
 • Handje havervlokken;
 • Kommetje;
 • Lepel en/of vork;
 • Klein beetje lauwwarm water (eerst koken)

Hoe maak je het?

1.Doe de twee lepels met aanmaakmelkpoeder in de kom. Meng dit samen met het lauwwarme water tot het de consistentie van aanmaakmelk heeft. Dit werkt met warm water beter dan met koud water.

2. We gaan nu de pap dikker maken. Doe de twee eetlepels met 8 granen poeder bij de aanmaakmelk en roer dit door tot het smeuïg en glad is. Het zou nu nog niet erg dik moeten zijn. Als dit wel zo is, kan je het later compenseren met de kattenmelk.

3. Vervolgens gooi je er een hand havervlokken bij. Roer dit even goed door de massa heen, zodat alle vlokken doorweekt zijn, en wacht dan enkele minuten zodat de haver ‘sompig’ wordt.

4. De havervlokken zetten nu uit, waardoor de substantie soms behoorlijk ‘opfluft’. Je kan de pap nu, naar eigen voorkeur, mengen met de kattenmelk tot je tevreden bent met de dikte.

Let op dat je deze pap pas geeft als de pap op kamer temperatuur is of zet hem eventjes in de koeling. We willen niet dat onze kleine knagers zich verwonden aan warm water!

De pap is nu klaar en een super voedzame oplossing voor voornamelijk jonge dieren (6- weken). Dieren in de groei mogen dit ook hebben. In verband met een hoog eiwitgehalte is het beter om dit niet aan oudere dieren te geven. Eiwitten breken namelijk een stuk minder goed af en geven nierproblemen bij oudere dieren (12+ maanden).

Genice geniet van een papje

Versie 2

Met Foxvalley 30/50, Nestlé 8 granen en Almo kitten

Wat heb je nodig (voor één hamster):

 • Twee eetlepels Foxvalley 30/50 poeder;
 • Twee eetlepels Nestlé 8 granen;
 • (klein) Blikje Almo Nature kitten;
 • Kommetje;
 • Lepel en/of vork;
 • Klein beetje lauwwarm water (eerst koken)

Hoe maak je het?

1. Doe de twee lepels met aanmaakmelkpoeder in de kom. Meng dit samen met het lauwwarme water tot het de consistentie van aanmaakmelk heeft. Dit werkt met warm water beter dan met koud water.

2. We gaan nu de pap dikker maken. Doe de twee eetlepels met 8 granen poeder bij de aanmaakmelk en roer dit door tot het smeuïg en glad is. Het zou nu nog niet erg dik moeten zijn. Als dit wel zo is, kan je het later compenseren met wat water.

3. Gooi nu het blikje Almo Nature Kitten leeg in de kom. Als je dit wat veel vindt, kan je er ooki voor kiezen de helft te gebruiken. Prak en meng dit tot de pap en het kippenvlees een geheel zijn.

Let op dat je deze pap pas geeft als de pap op kamer temperatuur is of zet hem eventjes in de koeling. We willen niet dat onze kleine knagers zich verwonden aan warm water!

Zo, de pap is klaar! Een zoutige (dus een winnaar als het om smak bij hamstertjes gaat) pap met veel eiwitten, gezonde vetten en ook koolhydraten uit de granen van de Nestlé poeder. Ik geef dit aan hele jonge dieren. In verband met een hoog eiwitgehalte is het beter om dit niet aan oudere dieren te geven. Eiwitten breken namelijk een stuk minder goed af en geven nierproblemen bij oudere dieren (12+ maanden).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: