Deel 1: Papjes maken voor hamsters

Het is bekend in de ‘hamsterwereld’ om zwakke, jonge en zogende hamsters Brinta te geven. Brinta is een pap die gewoon eigenlijk voor menselijk consumptie bedoelt is. Voor hamsters maak je dit koud aan met koffie- of kittenmelk. Ze vinden dit over het algemeen vreselijk lekker! Heel handig als je een hamster gewicht wil laten aankomen.


Nu vind ik het na al die jaren vrij saai worden. Steeds hetzelfde papje. Niet elke hamster vindt het net zo lekker als de ander. Misschien eens wat afwisseling proberen? Heb inmiddels ook veel babyvoeding geprobeerd, maar zoveel smaken zijn daar eigenlijk niet in. Ik zag een andere hobbyfokker zelf papjes maken en zo kwam ik tot de conclusie dat ik dat ook wilde gaan doen!

Na al die jaren weet je op een begeven moment wel welke groenten en dergelijke wel voedzaam zijn en wat er naast groenten en fruit in zo’n papje zou kunnen. Waarom maak ik dat éne papje nou met die ingrediënten en waarom denk ik dat mijn hamsters er baat bij hebben? Ik zal dit af en toe bespreken in deze ‘serie’. Het is dus eigenlijk een serie blogs waar ik steeds twee ‘receptjes’ laat zien en vertel of het in de smaak viel, etc!

Hierbij dus deel 1, hier heb ik twee papjes gemaakt met als hoofd ingrediënten koffiemelk en spinazie. Lees vooral verder als je deze graag zelf wil maken.


Versie 1

met sla en hazelnoten

Wat heb je nodig? (voor één hamster*)

 • Grote hand spinazie;
 • Klein handje ijsbergsla;
 • Volle eetlepel koffiemelk;
 • Drie hazelnootjes;
 • Een theelepel haverzemelen;
 • Een theelepel tarwezemelen.
 • Een bakje;
 • Een staafmixer of blender;
 • Mes;
 • Eet- en theelepel;
 • Snijplank;
 • Eventueel een klein lepeltje water om het vloeibaar te maken.

(*Je kan zeker zelf hoeveelheden bepalen en meer toevoegen.)

Hoe maak je het?

De spinazie snij je met het mes wat fijner, de sla ook als deze nog niet gesneden is. Zo maak je het makkelijker om het te blenden, want spinazie is vrij droog en dus vrij lastig te bewerken met een staafmixer.

Als volgt plet je de hazelnootjes, of je snijdt ze in kleine stukjes; wat jij prefereert. Dan weet je in ieder geval zeker dat ze fijn zijn in de pap. Natuurlijk is dit niet geschikt voor hamsters die moeite hebben met eten; houd de hazelnoten uit het recept als je hamster gebitsproblemen heeft.

Hierna kan je alles gaan blenden. Als je tevreden bent met de massa ben je klaar, vind je hem te dik? Voeg wat koffiemelk of wat water toe! Is hij te dun? Voeg wat haver- of tarwezemelen toe!

Deze pap is vrij glad en vloeibaar. Alleen de stukjes hazelnoot zijn hard. Het viel erg in de smaak bij een zieke hamster, bij twee jonge hamsters en bij een drachtige hamster. De spinazie is onwijs gezond en goed voor vrijwel alle vier de hamsters. De melk is eiwitrijk en helpt aansterken en is een dikmakertje. De vezels en in de tarwe- en haverzemelen zijn goed voor het verteringsstelsel (Brinta bestaat uit heel veel vezels). De hazelnoot is een noot, die zijn vrij vet. Veel hamsters zijn dol op nootjes en hiernaast zijn ze ook olierijk; geeft de vacht een glans. Het feit dat de pap vloeibaar is voorziet de hamster dus sowieso van vocht.

Tips: 

Om de pap extra lekker te maken kan je er wat geraspte, normale kaas in doen. Niet te veel, want kaas is vrij zout, maar een beetje voor de lekker doet ze geen kwaad! Ook kan je de koffiemelk vervangen voor kattenmelk, of eventueel alleen water.


Versie 2

Met babyvoeding en banaan

Wat heb je nodig? (voor één hamster*)

 • Kleine hand spinazie;
 • Lepel babyvoeding van Olvarit met pompoen smaak;
 • Lepel koffiemelk;
 • Theelepel tarwe- en haverzemelen;
 • Water naar eigen behoefte;
 • Blokje banaan;
 • Een bakje;
 • Mes;
 • Eet- en theelepel;
 • Snijplank.

(*Je kan zeker zelf hoeveelheden bepalen en toevoegen.)

Hoe maak je het?

Je begint met het snijden van de spinazie en de banaan. Dit om het weer makkelijker te maken voor je blener of stafmixer. Je wilt de pap zo stukjes-vrij mogelijk krijgen. Als dit is gelukt kan je een lepel van de Olvarit en de koffiemelk in de bak doen, voeg hier de zemelen aan toe en mix dit eerst zodat je een glad mengsel hebt.

Voeg nu de spinazie en banaan toe. Blend dit op een hogere stand tot een dikke brij. Afhankelijk van hoe dik je papje nu is, kan je water naar voorkeur toevoegen. Ikzelf vind het fijn als dit papje lekker vloeibaar is zonder harde stukjes. Hij zal dan ook geschikter zijn dan versie één voor een hamster met gebitsproblemen.

Deze pap is erg glad en vrij van harde stukjes, wat het handige voeding voor nesten en zieke dieren maakt. De spinazie is weer een gezond ingrediënt, rijk aan ijzers en dus voor alle hamsters goed. De koffiemelk is eiwitrijk en een dikmakertje. Dit is niet geschikt voor oudere hamsters (1+) maar wel voor jonge en zogende dieren. De tarwe- en haverzemelen zijn goed voor het verteringsstelsel en voor hamsters met diarree. De banaan is een zoet extraatje, wat ook goed is voor het verteringssysteem, net als de vezels in de tarwe en haver. Het maakt de darmen erg actief. Dankzij het extra water krijgen de hamsters ook automatisch vocht binnen.

Tips:

Bij oudere hamsters kan je de melk vervangen voor water; hier zitten geen dierlijke eiwitten in. Ipv Olvarit babyvoeidng zou je ook verse pompoen kunnen gebruiken, maar een potje is compact en makkelijker te bewaren. De koffiemelk kan uiteraard vervangen worden door kittenmelk!


Hopelijk hebben deze simpele, smakelijke receptjes mensen inspiratie gegeven en hebben mensen eventueel wat opgestoken van de informatie over de producten zelf.

Het volgende deel zal een ander hoofd ingrediënt krijgen.

Een gedachte over “Deel 1: Papjes maken voor hamsters

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: