Interview over het natuurlijk houden van hamsters.

Omdat ik het belangrijk vind dat mijn lezers helemaal up-to-date blijven over het welzijn van hamsters, schrijf ik graag over de verschillende onderwerpen die hierbij aan te pas komen. Voor deze blog heb ik Elise, Elisabeth en Lisa geïnterviewd die nu sinds enkele tijd hun hamsterverblijven op een natuurlijke manier in richten. Wat gelijk op viel waren de verschillende, noch met dezelfde insteek, meningen.

Als je persoonlijke ervaringen wil lezen over het houden van hamsters op een natuurlijke manier, moet je vooral blijven lezen!


 

Hoelang heb jij ervaring met deze manier van inrichten?

Elise: “Ik denk nu iets langer dan een jaar.”

Lisa: “Toen ik 14 was had ik er al over gelezen, ik ben nu 25 en doe dit nu een half jaar op deze manier.”

Elisabeth: “Januari 2016 maakte ik mijn eerste, volledig ingerichte bak naar de Duitse stijl.”

Waarom heb je hier destijds voor gekozen?

Elise: “Omdat ik er erg positieve dingen over hoorden en het erg mooi vond, maar ook natuurlijker.”

Lisa: “Ik vind het idee van een natuurlijk habitat veel mooier dan een plastic omgeving. Het geeft me een idee dat de dieren vrijer zijn in doen en laten.”

Elisabeth: Ik had toen mijn hamsters op de gewone standaard manier ingericht. Ik ben er mee begonnen toen mijn eerste Syr Elmo maar bleef knagen aan het tralies en gefrustreerd bleef ondanks dat ik alle ‘adviezen’ had uitgevoerd. vervolgens begon ik te lezen op de Duitse hamsterforum en vond ik de wetenschappelijke onderzoeken, toen ben ik mij in gaan verdiepen en wilde het toen helemaal anders gaan doen.”

Noem enkele verschillen die je ziet in het gedrag van je hamster(s) (toen en nu)

Elise: “Rust. Nouja ze voelen zich veilig. Ze gedragen zich natuurlijk. Niet het nerveus zijn meer, veel actief en lekker bezig zijn. Ook merkte ik dat ze naar mij veel prettiger gedroegen.”

Lisa: “Ze graven veel meer en de dieren zijn minder nerveus omdat er veel verstopplekken zijn.”

Elisabeth: “Het tralie knagen is vrijwel helemaal gestopt. Dit was eerst heel erg. Ook merk ik dat ze veel dingen doen, niet alleen lopen te rennen in het loopwiel. Erg agressieve hamsters werden rustiger.”


Het eerste verblijf dat Elise heeft ingericht, voor haar hamster Monster.
100 bij 50 cm.

Elise begon haar hamsterhobby met Monster, een Syrtje die ze van labbak naar een verblijf van 100 bij 50 cm verhuisde.

“Als ik nu terug kijk denk ik ‘bah wat saai, weinig bodembedekking’. Dit was toen voor mijn eerste Syr 100×50 cm. Toen had ik erg mijn twijfels over de stijlen die ik nu gebruik. Simpel huisje, looprad, wilgen bruggetje en plateau voor het eten. Wat duidelijk te hoog is. Ik heb er geen spijt van hoe ik het deed, maar ik had toen pas mijn eerste hamster. Ik was nog aan het leren hoe het beter kon. Nu heb ik zoveel meer spullen. Toen wist ik er ook nog helemaal niks van hoe je het best moest inrichten. Monster (mijn hamster toen) was er erg tevreden mee, van labbak naar dit!”


Wat zie je jouw hamster(s) het vaakst ondernemen?

 

Elise: “Oeh! Euh eten, gewoon het lekker bezig zijn met rennen. Graven zie ik ze helaas niet doen, maar kan best zijn dat ze daar mee bezig zijn.”

Lisa: “Graven, rennen in zijn wieltje, het hok onderzoeken en rollen in het zand.”

Elisabeth: “Zoeken naar voedsel en van hun verblijf een thuis maken. Dat laatste bestaat o.a. uit een nestje maken, tunnels maken, plekjes uitzoeken (of kamers maken) waar ze voedsel opslaan, of waar ze hun toilet van maken. En in de nacht lopen ze in hun wiel.”

Welke graafbare bodembedekking heeft jouw voorkeur (max. drie opnoemen)

Elise: “Plospan, hennep en cotton.”

Lisa: “Een mix van zaagsel, hempvezel en cottoncomfort.”

Elisabeth: “Plospan, hemparade en hooi.”

Heb je de voeding ook natuurlijker geregeld nu? Zo ja, hoe?

Elise: “Ja, zeker! Via de webshops zoals Rodenttopia en webshop Whoopie ben ik achter natuurlijke voeding gekomen. Vooral zaadjes, nootjes, eiwitten en plantjes. Maar nog veel meer!”

Lisa: “Meelwormen en trosgierst. Ook gebruik ik diervriendelijke plantjes en maak ik zelf hamstersnacks. Verder voer ik bij met regulier voer.”

Elisabeth: “Ja, ik heb eerst zelf gemengd omdat er in het begin weinig aanbod was maar inmiddels is er gelukkig veel meer aanbod en geef ik nu de mix van Webwinkel Whoopie. Naast dit ‘basis voer’ krijgen ze ook verse kruiden, bladeren en grassen.”


Het huidige verblijf van Elise, voor een Syrische hamster. Het verblijf is 70 cm hoog wat de hamster de mogelijkheid geeft om erg diep naar beneden te graven en tegelijkertijd kan Elise nog hoge attributen op de bodembedekking kwijt.


Gebruik je een nestmateriaal? Waarom wel of niet?

Elise: “Ja, ik gebruik hooi, fleece reepjes en wc papier. Want helaas vinden ze kapok niks.”

Lisa: “Alleen wc-papier, een hamster kan daar niet klem in zitten.”

Elisabeth: “Ja, wc-papier! Ik gebruik nestmateriaal omdat vanuit de onderzoeken is gezien dat hamsters dit ook daadwerkelijk gebruiken en in het wild verzamelen hamsters ook allerlei materialen voor hun nestje.”

Spoor jij je hamster(s) aan met bijvoorbeeld tunnels die de bodem ingaan om te graven?

Elise: “Ja, zeker! Ik graaf altijd een kurk half in zo van; ‘hint hint!’”

Lisa: “Nee, de hamster doet dit vanzelf, in de natuur zijn ze ook niet alvast uitgegraven.”

Elisabeth: “Soms, als ik het idee heb dat ze nog niet graven. Maar meestal gebeurd het vanzelf wel.”

Heeft je hamster(s) een zandbad?

Elise: “Ja, ze hebben beiden een zandbakje. Ondanks dat ze er alleen in plassen, zie ik toch dat de vacht er ook erg mooi door blijft. Vooral bij mijn ene Syrtje van bijna twee jaar oud.”

Lisa: “Ja, zodat hij zijn vacht goed kan onderhouden!”

Elisabeth: “Ja, zeker!”


Verblijf voor een Rusje van Lisa
Je ziet veel verschillende elementen en een oppervlak waar veel schuilplekken zijn.

 

 

Lisa maakt, net als velen anderen, gebruik van verschillende dingen. Hoe meer je je hamster geeft om te ontdekken en te gebruiken, hoe minder tijd je hamster heeft om zich te gaan vervelen.

 

 

 


Hoeveel bodembedekking geef jij minimaal aan je hamster(s)?

Elise: Bij de jongste zeker 20 cm over de hele bak van 100x60cm. De oudste die slecht ter been is 10cm, wel meer in het meerkamerhuisje want daar maakt die wel een mini holletje in.

Lisa: “Gemiddeld 15 cm in de kooi, zodat de hamster tijdens het graven niet gelijk tegen de onderkant van het aquarium komt.”

Elisabeth: “Voor dwergjes vind ik 25 cm ideaal, 20 cm het minimum. Voor Syren vind ik 30 á 40 cm meest ideaal”

Gebruik je bodembedekking in lagen (dus hooi oid er tussen)?

Elise: Ja! Maar ik gooi alles erin en mix het dan door elkaar!

Lisa: “Nee ik mix alles door elkaar.”

Elisabeth: “Ene keer wel, andere keer niet, ligt een beetje aan de hamster en of ik het toevallig in huis heb. Maar ik verschoon eigenlijk nooit het gehele verblijf, dus als het er eenmaal in zit, dan blijft het ook zitten tot aan overlijden (of ik moet het leeghalen vanwege medische redenen)”Informatieve Facebookpagina’s:

Informatieve website’s;

Inspiratie:

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: