How To: Foto’s maken van je knagers

Een grote hobby van mij, naast de knagers en al hun gekke fratsen, is het vastleggen van mooie momenten. Denk hierbij aan kerst, Pasen, verjaardagen en Sinterklaas! Maar hoe zet je zo’n klein diertje nou scherp op de foto? Hierbij mijn antwoord! 🙂


Hamsters zijn klein, hebben (over het algemeen dan) een ‘fluffy’ vacht, en ook nog eens snorharen die voor hun gezichtje zitten. Buiten dit zijn ze vaak nog eens ontzettend hyperactief, wat het scherpstellen haast onmogelijk maakt als je niet de juiste instellingen gebruikt.

Belichting:

Het is belangrijk dat er het juiste licht is. Deze moet redelijk aanwezig zijn, zodat je camera makkelijker scherpe foto’s kan maken. Of dit kunstmatig licht is, of licht die door zonlicht naar binnen valt, maakt niet uit. Het beïnvloedt alleen wél de toon, de sfeer, in je foto. Kunstmatig licht, zoals uitgeoefend op kerstfoto’s hieronder, geven vaak snel een killere indruk. Het licht is fel en flets. Vooral in combinatie bij het witte laken, kan dit al snel voor een ‘koudere’ sfeer zorgen.

De Campbelli dwerghamsters op de bovenstaande foto’s hebben natuurlijke belichting in de slaapkamer, máár, hier gebruik ik wel een flitser (met dimmer, anders is het veel te fel voor hun gevoelige oogjes!). Naar mijn mening geeft zo’n difuser op een flitser het beste resultaat (als er geen glimmende dingen worden gebruikt), omdat het vaak een prachtig resultaat op de vachtkleur/structuur heeft!

Natuurlijk zonlicht kan vaak sfeervol zijn, omdat er niks met de kleuren gebeurd op de achtergrond (en de kleuren van de hamster zelf). Echter, als je net zoals ik moeilijk licht in de kamer hebt, kunnen deze foto’s snel donkerder worden. Hoe donkerder het is, hoe meer moeite de camera moet doen om zich op het onderwerp te richten; hoe minder scherp de foto’s worden.

Set-up:

Het is altijd handig als er onder de juiste omstandigheden gehandeld wordt. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is, dat de hamster niet plots de benen kan nemen, en er eventueel een studiolamp kan worden geplaatst, mocht je dat willen.

Zorg ervoor dat de achtergrond mooi is. Het beste is om een doek/deken/laken op de achtergrond te doen, op bijvoorbeeld een bed of bank. Sluit de zijkanten af met deksels oid (hang het kleed hier ook overheen). Zo kan de hamster je niet afleiden, en hoef je het diertje niet steeds terug te zetten.

Mocht je een studiolamp of andere lamp willen gebruiken, zorg er dan voor dat je deze juist plaatst. Als je hem verkeerd richt, kan je er schaduwen van op je set-up krijgen. Zorg er dus voor dat het nergens op weerkaatst. Het beste kan je, om de kamer te verlichten, de lamp op een plafond/muur richten. Is het licht niet te fel? Dan kan je hem ook direct op de hamster zetten. Let er echter wel op, dat dit dus schaduwen veroorzaakt.

De hamster op zijn spot houden:

Het lastigste (en soms vrij frustrerend) is nog de hamster zelf. Het nieuwsgierige, snelle diertje, zal ongetwijfeld gaan rond rennen in de set-up. Dat maakt het maken van scherpe foto’s niet bepaald makkelijk. Los dit op door ze was lekkers te geven, zodat ze stil blijven zitten. Bij Paas foto’s oid, zou je een mandje kunne plaatsen en de hamster hier in plaatsen; dit ziet er leuk uit én de hamster rent er minder snel vandoor.

Mocht de camera echt vervelend doen met scherpstellen, probeer zelf de ISO-waardes aan te passen, zet hem eventueel op ‘sport/beweging’, ‘micro’ óf soms op de stand voor donkere plekken. Pas wel op, dat als de sluitertijd te lang is (hoge ISO), je foto’s heel erg onscherp worden.

Verwacht niet teveel van jezelf als je net begint. Ik begon met fotograferen toen ik twaalf jaar oud was, en nu bijna zes jaar later bak ik er nog steeds niet veel meer van. Ik heb nu alleen meer benodigdheden en wat meer kennis. Geduld is een schone zaak, maar is in dit proces iets dat mij tekort schoot. Voor de grap, even wat foto’s op een tijdlijn, om mijn voortgang te zien!

Nu is het ook wel metend aan de dingen die je gebruikt, hoe vaak je oefent, en op wát je oefent. Buiten knaagdieren fotografeer ik ook landschappen, honden, paarden en wilde dieren. Ook met deze kennis kan ik mijn knaagdieren fotografie verbeteren. Hoe stel je je camera in met deze verschillende voorgevallen? Bij een drukke, spelende hond op het strand kan je sluitertijd heel hoog zijn, maar bij het fotograferen van landschappen wil je vaak het heerlijke gevoel uit bijvoorbeeld de zonsondergang in je foto meenemen. Dan moet je het juiste diafragma hebben, en vooral de juiste ISO! Al deze informatie neem je ook mee bij het fotograferen in huis, bij je knaagvriendjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: